11.5.11

ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ


1. ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Με τον Ν. 1078/1980 έχει δοθεί μερική απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία. Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας παρέχεται με ορισμένες προϋποθέσεις όπου για την απαλλαγή αυτή είναι. Η αγορά εξ ολοκλήρου και πλήρη κυριότητα του ακινήτου. 
Το αγοραζόμενο ακίνητο πρέπει απαραίτητα να είναι οικοδομήσιμο, να κείται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου ή της κοινότητας και να βεβαιώνεται αυτό από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ή από τον δήμαρχο ή από τον πρόεδρο της κοινότητας, με δική τους ευθύνη. Σε πόλεις ή χωριά όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο απαιτείται βεβαίωση των παραπάνω δημόσιων υπηρεσιών ότι το αγοραζόμενο ακίνητο είναι οικοδομήσιμο. Η απαλλαγή παρέχεται και όταν το αγοραζόμενο ακίνητο βρίσκεται εντός οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και οικοδομείται νόμιμα, κατά βεβαίωση των αρμοδίων δημόσιων υπηρεσιών. 
Να αγοράζεται το ακίνητο από φυσικό πρόσωπο. Ο αγοραστής ή η σύζυγος του ή τα παιδιά του, που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 25ο προκειμένου για παιδιά που σπουδάζουν σε ανεγνωρισμένες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες (πλήρωση στεγαστικών αναγκών για άγαμο 35τ.μ., για έγγαμο 70τ.μ. συν 15τ.μ.για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανήλικο ή σπουδάζον), που βρίσκονται σε πόλη με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων ή σε τουριστικές περιοχές. 
Κατ’ εξαίρεση η απαλλαγή παρέχεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και επί αγοράς ακινήτου εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα από τους δύο συζύγους. Σε περίπτωση όπου έχει λυθεί ο γάμος με θάνατο ή διαζύγιο , η απαλλαγή του έγγαμου παρέχεται σε εκείνον που έχει την επιμέλεια των τέκνων, επιζώντα ή διαζευγμένο σύζυγο. 




2. ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ




Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ από τον φόρο μεταβίβασης παρέχεται.



Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.624 ευρώ (17.250.000 δρχ.). Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 81.000 ευρώ ( 27.600.000 δρχ.). Η απαλλαγή που δικαιούται ο έγγαμος προσαυξάνεται κατά 16.875 ευρώ (5.750.000 δρχ.) για κάθε ένα από τα παιδιά του. Για αγορά οικοπέδου από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 23.625 ευρώ (8.050.000 δρχ.), ενώ από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 43.875 ευρώ (14.950.000 δρχ.). Η αξία αυτή για τον έγγαμο προσαυξάνεται κατά 5.737 ευρώ ( 1.955.000 δρχ.) για κάθε ένα από τα παιδιά του.
Η απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας, διαμερίσματος ή οικοπέδου, παρέχεται μια φορά. Κατ’ εξαίρεση παρέχεται απαλλαγή για μια ακόμη φορά – και με τις ίδιες προϋποθέσεις – μετά την πάροδο διετίας τουλάχιστον από την αρχική αγορά, εφόσον πουλήθηκε η παλαιά οικία ή διαμέρισμα, το οποίο δεν πληρούσε τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του και όχι σε συγγενείς μέχρι πρώτου βαθμού. 
Επίσης παρέχεται για δεύτερη φορά η απαλλαγή, με τις ίδιες προϋποθέσεις, μετά την πάροδο διετίας από την αρχική αγορά διαμερίσματος, το οποίο δεν καλύπτει πλέον τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του αγοραστή, χωρίς την υποχρέωση να το εκποιήσει, εφόσον αυτό που αγοράζει είναι συνεχόμενο με το παλαιό, οριζόντια ή κάθετα και θα τροποποιηθεί η πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ώστε τα δυο διαμερίσματα να αποτελέσουν ένα ενιαίο. 
Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για μια τουλάχιστον πενταετία . Σε περίπτωση όπου μεταβιβασθεί ή συσταθεί επ’ αυτού οιονδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, προ της παρέλευσης της πενταετίας, αίρεται η απαλλαγή, οπότε ο μεταβιβάζων ή ο συνιστών εμπράγματο δικαίωμα υποχρεούται, προ της μεταβίβασης ακινήτου κλπ., σε υποβολή δήλωσης και καταβολή εφάπαξ του φόρου που αναλογεί στην αγοραία αξία ή στην αντικειμενική κατά τον χρόνο της νέας μεταβίβασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate