20.7.09

Μικρά Ακίνητα: Υπάρχουν αποδόσεις στα φοιτητικά διαμερίσματα;

Μικρά Ακίνητα: Υπάρχουν αποδόσεις στα φοιτητικά διαμερίσματα;

Στην ελεύθερη οικονομία κανείς δεν μπορεί γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη δεκαετία για να προγραμματιστεί.Και ξαφνικά μέσα στο περιβάλλον αυτό υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν επενδύσεις στο real estate και αποκομίζουν σεβαστά κέρδη. Πριν λίγα χρόνια, όταν η αγορά των ακινήτων βρισκόταν στα ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, οι φοιτητές και οι γονείς τους αντιμετώπιζαν με ειρωνεία τους σπιτονοικοκύρηδες που ζητούσαν ένα σεβαστό ενοίκιο για το μικρό διαμέρισμά τους σε μία από τις φοιτητουπόλεις των Αθηνών αλλά και άλλων πόλεων.Η απάντηση των περισσοτέρων στο υψηλό ενοίκιο δεν ήταν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα φθηνό δάνειο. Πολλοί φοιτητές απέκτησαν έτσι σπίτι στην Αθήνα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα κάποτε δυσεύρετα δυάρια και στούντιο έμεναν κολλημένα –υπό τη μορφή ενοικιαστηρίου- στους πίνακες ανακοινώσεων των πανεπιστημίων και των καφέ του Παγκρατίου και άλλων φοιτητικών περιοχών.Αντιλαμβάνεστε που το πάμε έτσι; Τα δάνεια δεν είναι πλέον φθηνά. Αλλά οι φοιτητές θα συνεχίσουν να σπουδάζουν και θα πρέπει να μείνουν κάπου. Στα πλαίσια των ανακατατάξεων στο real estate της χώρας, τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν την ανηφόρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενοίκια των περιπτώσεων που προαναφέραμε αφού πλέον η αγορά ενός ακινήτου, όσο μικρό και αν είναι, δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αποδόσεις των διαμερισμάτων αναμένεται να αυξηθούν μελλοντικά.Η αγορά ενός τέτοιου ακινήτου δεν είναι απαραίτητα απλή υπόθεση. Και αυτό για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη αγορά. Ποιες είναι οι Hip γειτονιές για τις οποίες υπάρχει ζήτηση. Τι θέλουν οι φοιτητές από ένα διαμέρισμα κ.ά.

Ο μεσίτης
Η πρώτη κίνηση που ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος σπιτονοικοκύρης φοιτητών έχει να κάνει, είναι να απευθυνθεί σε ένα μεσίτη και ιδανικά έναν εξειδικευμένο στην περιοχή που σκέπτεται να επενδύσει. Ο μεσίτης θα του υποδείξει τα συν και τα πλην της γειτονιάς, την ζήτηση και την προσφορά που υπάρχει όπως και τα νοίκια που καταβάλλονται για διάφορους τύπους διαμερισμάτων. Είναι πιθανόν ο μεσίτης να μπορεί να δείξει αι στον ενδιαφερόμενο επενδυτή-σπιτονοικοκύρη και ορισμένα παραδείγματα φοιτητικών κατοικιών που ήδη ενοικιάζονται αλλά και που διατίθενται προς πώλησης.

Οι λεπτομέρειες
Φυσικά εκτός από το μεσίτη πρέπει και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να σκεφτεί λογικά. Ποιο θα ήταν το ζητούμενο για το δικό του φοιτητικό σπίτι;
-Πρόσβαση σε συγκοινωνίες και ιδιαίτερα μετρό
-Να ανήκει το διαμέρισμα σε περιοχή έντονη φοιτητική ζωή, καφετέριες κ.α
-Να προσφέρει το ακίνητο μία ευχάριστη εικόνα ακόμα και πριν την όποια ανακαίνιση
-Να μην απαιτεί σημαντικά κεφάλαια για το φτιάξιμό του
-Να μην είναι καλό μόνο για φοιτητική κατοικία ώστε σε δεδομένο "γύρισμα" της αγοράς να μπορεί να ενοικιαστεί σε άλλους ενδιαφερόμενους

Τα οικονoμικά
Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μία σχετική στάση αναμονής στον τομέα των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για παζάρεμα. Μπορεί οι τιμές να ανέβουν ή μπορεί να πέσουν. Κανείς δεν ξέρει και εν τέλει είναι ζήτημα του πόσο πολύ θέλει να πουλήσει ο πωλητής και πόσο πολύ θέλει να αγοράσει ο αγοραστής. Αν η κίνηση γίνει με μετρητά και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ο πωλητής μπορεί να απαιτήσει σημαντική μείωση της τιμής. Ακόμα και στην περίπτωση δανείου όμως, ο πωλητής που θα δείξει αποδεδειγμένα σοβαρό ενδιαφέρον για ένα ακίνητο μπορεί να έχει το πάνω χέρι ειδικά μάλιστα αν το ακίνητο βρίσκεται σε παλαιά πολυκατοικία.Αν το ακίνητο αγοραστεί με μετρητά, οι κινήσεις και τα βαθύτερα οικονομικά της επένδυσης είναι σχετικά αυταπόδεικτα. Αν όμως η κίνηση γίνει με δάνειο, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το διαμέρισμα μπορεί να μην είναι πάντα νοικιασμένο ή να μην κλείσει μισθωτήριο με την τιμή που είχε στο μυαλό του. Πρακτικά, θα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο πληρωμής των μηνιαίων δόσεων πέρα από το εισόδημα του ενοικίου.

Η ασφάλεια
Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα φοιτητικά διαμερίσματα οι ζημιές είναι συχνότερες. Τυπικά αυτές που γίνονται από την παλαιότητα του ακινήτου της πληρώνει ο σπιτονοικοκύρης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι στις ημέρες μας αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Παρ’όλα αυτά, αγοράζοντας ένα ακίνητο για διάθεση και εκμετάλλευση καλό να είναι να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο ασφάλισής του σε μία εξειδικευμένη εταιρεία ώστε να καλύπτονται τέτοιες ζημίες. Έτσι, με σχετικά μικρό κόστος, θα μπορείτε να ξεφύγετε τουλάχιστον από αυτό τον οικονομικό κίνδυνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο φοιτητικό ακίνητο τα ενοίκια είναι χαμηλά. Μία ζημία ύψους 2.000 ή 3.000 ευρώ που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη μπορεί να του στερήσει τα κέρδη ενός ολόκληρου έτους.

Η ανακαίνιση
Μετά την αγορά έρχεται η ανακαίνιση. Με αρκετά καταστήματα χαμηλού κόστους που προσφέρουν από κρεμάστρες μέχρι κουζίνες και ηλεκτρικά, η ανακαίνιση ενός μικρού ακινήτου είναι παιχνίδι. Επιλέξτε το σχέδιο που θα ακολουθήσετε και ανανεώστε τα σημεία αυτά που έχουν σημασία. Μην κάνετε οικονομία στα σημαντικά γιατί μπορεί να χαλάσουν αμέσως και να σας επιβαρύνουν πάλι. Επιλέξτε Φωτεινά χρώματα, ευχάριστα διακοσμητικά και, τέλος, πάρτε και μία μεγάλη απόφαση. Αν θα το ενοικιάζετε επιπλωμένο ή άδειο. Υπάρχει φυσικά και η μέση λύση του να παρέχετε τις συσκευές αυτές που διαφορετικά θα επιβάρυναν οικονομικά τον φοιτητή. Ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο, κλιματιστικό και πλυντήριο, αρκούν για να κάνουν τον υποψήφιο πελάτη και τους γονείς του, να χαμογελούν για την αποφυγή των συγκεκριμένων εξόδων.Προχωρήστε γρήγορα στην ανακαίνιση γιατί όσο καιρό χάνετε τόσο καιρό αργεί το εισόδημα να μπει στο λογαριασμό σας…

Το Marketing
Έχοντας ολοκληρώσει την ανακαίνιση έχει έρθει ο καιρός να βρείτε ενοικιαστεί. Καλέστε το μεσίτη σας και δώστε του τις πληροφορίες για το ακίνητο αλλα μην μείνετε σε αυτό. Κάντε και εσείς την κίνησή σας. Αφήστε μικρά και trendy ενοικιαστήρια, που θα τυπώσετε με τον εκτυπωτή σας, σε καφετέριες, μαγαζιά, φούρνους, σε φωτοτυπία και στον πίνακα ανακοινώσεων των πανεπιστημίων της περιοχής σας. Επιλέξτε ένα μικρό και έξυπνο κείμενο για την αγγελία σας και …αν είστε και τα γενιάς των υπολογιστών φτιάξτε μία ιστοσελίδα με φωτογραφίες και πληροφορίες για το διαμέρισμα και «ανεβάστε» την σε ένα από τα δωρεάν site που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Στην αγγελία σας, απλά αντιγράψτε την ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate